Paul Bast, 06 Alpes-Maritimes
(1962) woont sinds 2014 in Frankrijk, is als zelfstandige actief in aan- en verkoop en verhuur van woningen in de regio PACA. Behalve over het toerisme in zijn gebied, kan Paul u uitstekend van dienst zijn met vragen over vastgoed en bedrijvigheid, hij heeft ruime kennis van de Franse taal.

Christine Caals, 07 Ardèche
Geboren en getogen in Vlaanderen ruilde ik in 2008 het vlakke land voor de heuvels van de Zuid-Franse Ardèche. In België werkte ik 15 jaar in de communicatiesector. In de Ardèche informeerde ik twee jaar lang de toeristen bij het toerismekantoor van Vallon Pont d’Arc. Sinds kort ben ik auto-entrepeneur en doe vertaalwerk Frans-Nederlands en schrijf levensverhalen (biografieën) van Nederlandstaligen die in de Ardèche wonen of hier met vakantie komen. Ik ben kersvers gemeenteraadslid van Lagorce, penningmeester van de vereniging Vigi-Nature (lid van het Collectif 07 Stop au Gaz de Schiste) en medeorganisator van Rendes-Vous NL (informele bijeenkomsten voor Nederlandstaligen in de zuidelijke Ardèche).

Florence Hoogveld, 12 Aveyron
In 1992 kochten we ons huis in het zuiden van de Aveyron tegenover het Benedictinessenklooster en naast de schapenboeren en leveranciers voor de Roquefort. Bijna 18 jaar geleden alweer is mijn man overleden en ging ik terug naar Nederland. Ik kom uit het onderwijs oorspronkelijk maar heb hier in Frankrijk ook voor de thuiszorg gewerkt, de schoolbus gereden, engelse lessen gegeven in het buurthuis en tekenen en schilderen, meditatie…en veel vrijwilligerswerk. Ik woon sinds 1992 in de Aveyron en ken de streek inmiddels erg goed, zeker sinds ik een gîte en chambre d’hôtes beheer.

Maar niet voor heel lang; inmiddels woon ik er opnieuw permanent met mijn drie (studerende) kinderen, sinds ruim elf jaar. Ik beheer een gîte rurale en ben bezig het toeristische en ‘bijkom’-projekt uit te breiden. Ik vind het hier nog steeds prachtig mooi!

Leon Speetjens, 13 Bouches-du-Rhône
Sinds 20 jaar woon ik nu in Frankrijk: 15 jaren in de Vaucluse en 5 jaar in Marseille, Bouches du Rhône. Van huis uit ben ik Bedrijfskundig en Electrotechnisch ingenieur (THE) en was altijd werkzaam in de management consultancy en de informatica. Binnen industriële bedrijven en rijksoverheid en later voor deze sectoren ook lang als zelfstandig consultant.
Ik heb veel van en over Frankrijk geleerd; bouwde een huis en werd lid van een coproprièté (eigendoms-gemeenschap) in Marseille. Verder ben ik zeer actief als blogger, u kunt dat zien via de website en vandaar met een klik op Leon’s Blog. Ik schrijf veel over Frankrijk en over veel andere zaken.
Ik ben 72 jaar en doe regelmatig gidswerk in Marseille. U kunt mij dus van alles voorleggen. En, ik zal in geen geval adviseren of helpen als ik NIET voldoende weet! Want dat is zelfs gevaarlijk, denk ik.
Woont u in deze omgeving (maar elders mag ook) dan probeer eens mij uw probleem voor te leggen.
So, try me if you want! Ir. Leon Speetjens.

Franca Porter-Sanders, 16 Charente
Sinds maart 2007 wonen wij in de omgeving van Cognac en zijn goed ingeburgerd. We hebben een Chambres d’hôtes. Gewerkt voor multinational in marketing in NL en BE. Engelse echtgenoot, dochter in lycée. Fijn om landgenoten te kunnen helpen.

Hans van den Bos 1947, 23 Creuse
Gepensioneerd marineofficier en met vrouw en hond na mijn pensionering naar Jarnages, in het hart van de Creuse, geëmigreerd. Wij waren nog betrekkelijk jong (53 en 50) en zijn enthousiast aan de verbouwing van ons oude, uit natuursteen opgetrokken, huis, begonnen. Het huis, een oude “fermette” stamt uit de zeventiende of achttiende eeuw en was al eens gerestaureerd en in bewoonbare staat. Toch hebben we er veel aan verbouwd en ook de tuin van 3800 m² heeft ons aardig bezig gehouden. Wij hebben inmiddels een uitgebreide sociale kring opgebouwd, bestaande uit Nederlanders, Fransen en Engelsen. Ik ben als vrijwilliger actief in de gemeente met de bibliotheek en vooral met de homepage van het dorp. Door de burgemeester en het gemeentebestuur word ik regelmatig betrokken bij diverse projecten in het dorp. Ik spreek behoorlijk Frans en ook mijn vrouw begint de taal nu onder de knie te krijgen. Sinds de laatste verkiezingen in maart 2014 ben ik lid van de gemeentraad van Jarnages.
Ik heb al meerdere Nederlanders in de omgeving geholpen. Dat betrof hulp bij de taal (vertaling van documenten, brieven e.d.), de regelgeving (problemen met gemeentelijke overheden) en het consumentenrecht (Ik ben lid van de Franse consumentenorganisatie Que Choisir).

Ron Rooding, 31 Haute-Garonne
Na tien jaar in België te hebben gewoond zijn mijn vrouw Jo en ik in mei 2012 verhuisd naar de Gers (32). Wij exploiteren in het kleine plaatsje Saint-Ost op de grens van de Hautes-Pyrénées (65) onze Chambres et Table d’Hôtes Domaine Le Chec. Van huis uit ben ik bedrijfskundige en heb tevens een achtergrond als gecertificeerd counselor/coach. U kunt ons benaderen voor zaken over het leven in onze mooie streek in algemene zin en meer specifiek voor het opstarten en uitbaten van een B&B.

William Emsbroek, 46 Lot
Vanaf 2013 wonen wij definitief in de Lot. Achtergrond in Nederland maatschappelijk werker bij de sociale dienst, beleidsmedewerker sociale zaken. 40 jaar ervaring met problemen op het gebied van werkloosheid, schulden, armoede. Daarnaast projecten voor gehandicapten (vervoer, woonvoorzieningen, etc.) en armoedeprojecten voor kinderen en ouderen. Kom uit de Achterhoek. Hier in Frankrijk raadslid en penningmeester van het dorpscomité. Specialiteit: Leven op het platteland tussen en met de Franse bewoners.

Hans Verasdonck, 49 Maine-et-Loire
Wonende sedert 1978 in Frankrijk, eerst in de Parijse regio en sedert mijn pensioen (2008) in de Anjou streek. Ik geef nu particuliere Engelse les aan leerlingen, studenten, mensen die werken, directeuren. Ook doe ik vertaalwerkzaamheden Engels-Frans-Nederlands: alle onderwerpen voor particuliere of professionele behoeften. Wat ik bijv. vertaal: rapporten, gebruiksaanwijzingen, speciale brieven, websites, handboeken, CV’s, studies, ………

Verder kan ik U natuurlijk gegevens verstrekken over Angers en de omgeving

René Schutte, 53 Mayenne
Graag bied ik mij aan als vrijwilliger. Als eigenaar van een Chambres d’hôtes en gite table d’hôtes kan ik helpen op het gebied van het opzetten van een onderneming. Tevens kan ik behulpzaam zijn bij toeristische informatie over dit gedeelte in Frankrijk.

Ada Neijzing, 56 Morbihan
Sinds 2005 wonen wij in Franrijk in Morbihan (56) Bretagne. In Nederland werkte ik als secretaresse bij een particulier opleiding instituut voor volwassenen. Ik ben een erváringsdeskundige bij, onder andere de taal (enigszins), aan- en verkoop van huizen en het regelen van administratieve zaken hierbij. Ik ben een tegenstandster van genetische manipulatie en tuinier als zodanig. Ik help u met plezier een stukje op weg in uw zoektocht naar goed wonen in Frankrijk.

Frans Guldemont, 66 Pyrénées-Orientales
Sinds 2000 in de Pyrénées-Orientales, de Aspres. We kennen de streek door en door en helpen mensen/nieuwkomersom zich te integreren in onze regio, steeds op vrijwillige onbezoldigde basis. We beschikken over een zeer ruime kennis van vastgoed, informatica, streekproducten en verenigingen in de buurt.

Pieter Veenendaal, 74 Haute-Savoie
heeft sinds 2002 een chalet in de Vallée d’Abondance in de Haute Savoie, vlak bij Zwitserland. Sinds vorig jaar met pensioen en daarom meer in Frankrijk. Heb ervaring met wat komt kijken bij de aanschaf van een huis in Frankrijk en bij wonen en leven in Frankrijk. Ken vele wandel-, ski- en fietsroutes in onze omgeving. Mijn vrouw is een enthousiast tuinierster.

George Bob Den Hertog, 76 Seine-Maritime
Ik woon hier al meer dan 35 jaar, ik ben getrouwd en ik heb een eigen bedrijf en natuurlijk leven op zijn Frans met alles wat erbij hoort. Als een fransman in Frankrijk.

Conrad Kleipool, 84 Vaucluse
Sinds 2006 verblijven wij met plezier veelvuldig in onze tweede woning in de Provence op de grens met de Drôme en de Vaucluse. Wij hebben veel kennis en ervaring opgedaan over de omgeving. Sinds een aantal jaren houd ik me bezig met hout sculpturen, hoofdzakelijk olijven, fruitbomen en cypres, hier probeer ik abstracte silhouetten van te maken. Ben bereid de kneepjes van het vak over te dragen.

Martine Hoogschagen, 85 Vendée
sinds 2000 woon ik met veel plezier in de Vendée, waar ik met mijn man een chambres d’hôtes en gites ben gestart. U kunt mijn hulp inroepen bij het starten van een chambres d’hôtes of gites en over het wonen in de Vendée.

Philip van Tienhoven, 86 Vienne
oud-docent Frans en ICT. Oud-onderzoeker ICT en Onderwijs. Vrijwilliger Office de Tourisme Montmorillon.

Margriet Hofmans, 92 Hauts-de-Seine
Na Atheneum A Montessori Lyceum Rotterdam in 1981 heb ik in omgeving Parijs internationale bedrijfskunde, en in 2003 in Aix en Provence politieke wetenschappen gestudeerd. Zo’n 20 jaar werkervaring op gebied van verkoop Franse markt en Export, verkoop administratie, klanten service, communicatie en logistieke coordinatie in management posities. Ben parallel daaraan actief in verenigingen (ESSEC Alumni, Afterdan) en sinds 2000 ouder vertegenwoordiger in school raad). Op het moment ben ik me aan het reorienteren naar sociaal werk & coaching. Tevens heb ik ervaring in het kopen en verkopen van huizen.

Opmerking:
Uw vraag wordt verzonden naar het stuurteam. Deze zal uw vraag doorsturen naar de betreffende vrijwilliger. Indien u een verzoek om hulp indient, verklaart u door het versturen van dit formulier, dat u bekend bent met het feit dat uit uw
hulpvraag voortvloeit dat de vrijwilliger die aan u zijn of haar hulp verleent dit doet ter goeder trouw en hiervoor geen verantwoordelijkheid kan dragen.

Uw hulpvraag mag niet ergens anders openbaar, bijvoorbeeld op een forum, zijn of nog worden gesteld. Dit is om misverstanden in onze hulpverlening te voorkomen. Lees de FAQ voor hulpvragers.

* Verplicht veld